DE KERMIS WERELD GAAT VOOR U OPEN
web counter

 

KERMIS VERHALEN
Hallo ik kreeg een email van jan & gerie binnen over de zweefmolen waar wij vroeger ermee reisde dit is wat hun schreven naar mij.

Hallo Peter,

Ik heb een paar jaar geleden een oproep gedaan met de tekst UIT HET OOG VERLOREN en dat was namelijk een zweefmolen.Toen heb ik reactie gehad van de kermisbond en werd mij verteld dat de molen was verkocht aan Hinzen uit Roermond.Dus ik werd nieuwsgierig en pakte de telefoon en heb op de gok een Hinzen gebeld en het was gelijk goed. Het klopte allemaal. Ik vertel het dus omdat de betreffende ZWEEFMOLEN vanaf 1952 tot 1970 van mijn grootouders is geweest.Mijn vraag is weet je ook wat er met de molen gebeurd is ? Kan het zijn dat de molen is omgebouwd of verkocht? Misschien kan je mij daar iets over vertellen .Ik hoop dat ik reactie hier op krijg dat zou ik wel leuk vinden.
mvg
Jan Kramer
Ik heb inderdaad reachtie terug gekregen van hun .
Ik vond het ook leuk meer te weten komen in ieder geval bedank dat ze me deze mail terug gestuurd hebben .



Hoi Peter,

Bedankt voor je mailtje je vroeg mij of ik verder nog iets weet over de zweefmolen.
Mijn opa A.de Boer uit Alkmaar heeft de molen in 1952 gekocht van D. van Dam en waarschijnlijk heeft van Dam de zweefmolen gekocht van Boesveld.Dus de zweefmolen is in 1970 verkocht aan dhr Arens uit Apeldoorn volgens de kermisbond dan heeft jou opa de molen gekocht van dhr Arens.Je kan ook informeren bij Frans Hinzen want daar heb ik een paar jaargeleden contact mee gehad .Die vertelde mij ook dat de zweefmolen van zijn opa is geweest.Dus zijn jullie volgens mij neven of broers van elkaar ? Ik hoor het wel van je ? Ik heb verder geen Foto,s van de zweefmolen helaas wat ik ook erg jammer vindt.Maar we blijven zoeken zodra ik iets weet hoor je het van mij.Als je nog nieuws hebt of krijgt hoor ik het graag.
vriendelijke groeten en bedankt.
J. Kramer
J U Z O N I E U W S
zaterdag 13 juni 2009, 10:36.
De draaimolens van Wies Hinzen.
Ingedeeld onder: 5584, Algemeen, Economie, Foto, Media, Voorrang - juzo @ 10:36


Moderne zweefmolen op de kermis van Heerlen dit weekend.
Jaren geleden liep ik op een van de kermissen van Midden-Limburg. Het was koud, guur en het regende. Ik had m’n kind, m’n oudste dochter van een jaar of zes aan m’n hand. We waren goed ingepakt. Midden op het plein zag ik Wies Hinzen. M’n oud-klasgenoot van vroeger. “Ga maar zitten! Dan draai je ‘n paar rondjes! Er is toch niemand!” Gilde hij. Dol-enthousiast. Vrolijk. Uitzinnig van vreugde. Hij wilde iets aardigs voor z’n oud-klasgenoot doen. We kenden elkaar goed.
Ik ging zitten op een van de bankjes van zijn prachtige zweefmolen. Het was een van die schitterende antieke ketting-carroussels, die er momenteel in Nederland nog op ‘n paar plaatsen staan. Hij had hem goed onderhouden. Er klonk plezierige harmonika-muziek.
Het weer was slecht. Het regende. Ik pakte mijn kind heel erg stevig voor mij vast. Drukte haar heel hard tegen mij aan. De draaimolen begon te draaien. Beneden stond Wies Hinzen. Mijn oud-klasgenoot keek tevreden en met een stralende glimlach naar ons omhoog. Hij wilde iets aardigs doen. Voor z’n oud-klasgenoot van de St. Jozefschool, aan de Dyonisiusstraat van Roermond.
We draaiden zeker tien minuten. Al die tijd zat ik verstijfd en verkrampt van angst. M’n handen waren helemaal wit van het vastklemmen aan de afsluitstang op ‘t bankje. Ik stond doodsangst uit. M’n kind hield ik tegen me aan geklemd. Ze was muisstil. Hele tijden deed ik m’n ogen dicht. De draaimolen draaide als een gek. De kettingen waren horizontaal. Ik durfde niet te kijken. Het stadsplein kwam als een razende op me af. Ik had en heb hoogtevrees.
Beneden stond ik vaal en lijkwit naast Wies. Alle bloed was uit me weggetrokken. Hij lachte. “Dat was lekker hè!” Langzaam kwam ik bij. M’n kind nog steeds tegen me aangeklampt. “Klasgenoten doen wat voor elkaar!” brulde Wies. Op het hele plein was verder niemand. We waren paars van de kou. Hij zag er net zo uit als zijn vader. Een vriendelijke, hartelijke, sterke en altijd kei- en keihard werkende kleine gebogen maar zeer stevige man. Zijn gezicht hoef je maar één keer te zien. Dat vergeet je nooit meer. Een vriendelijk maar open helder en glashard gezicht.
De familie Hinzen uit Roermond is een van de bekendste kermisfamilies van ‘t land. Wies (Louis) werd net als ik geboren in 1944. Alleen door kei en keihard werken bouwde Wies met zijn broers het Hinzenrijk op. Nog altijd gevestigd aan de Broekin-Noord te Roermond. Naast het spoor naar Nijmegen. Overal in Nederland stonden en staan draaimolens van Wies Hinzen. De familie is thans rijk. Zij kunnen zich alles permitteren. Ze bleven echter uiterst eenvoudig. Werken nog steeds kei- en keihard. Terwijl het al lang niet meer hoeft. Ze kunnen niet anders.
“Het weer is te mooi,” zei vanmorgen een van de verre nazaten van Wies op het schouwburgplein in Heerlen. “Dan komen ze niet. Dan hebben ze iets anders te doen. De mensen.”
Ik kocht een grote bos bloemen. Bij het bloemenstalletje ernaast. Hij begreep het niet. Ik legde het ook niet uit. Dat hoeft niet meer op mijn leeftijd.
‘\~_~/’ - De kermissen en draaimolens van Wies Hinzen vergeet je nooit meer van je leven

     EMAIL : hinzen66@gmail.com

                                                                                                       BEDANKT EN TOT ZIENS

 

 

                                                                                                                                                                                      COPYRIGHT 2008-2026  PETER HINZEN ALLRIGHTS RESERVED